Kazanie: Noc Przebaczenia I Pokuta 19.04.2019

Każdy popełniony grzech jest pewną formą deformacji pod względem natury ludzkiej. Powrót do pierwotnej formy człowieka, który przeżywa taką deformację, jest możliwy. Innymi słowy, grzechy powodują negatywną zmianę w ludzkiej naturze. Tak bardzo, że serce przepełnione grzechem może nawet nie być w stanie funkcjonować w normalnym trybie. Ponadto każdy grzech oddala człowieka od Boga i zbliża go do niewiary. Można tylko pozbyć się tych grzechów i oczyścić swoje serce i umysł przy pomocy szczerej pokuty.
W rzeczywistości człowiek powinien podjąć zdecydowane kroki z tym, żeby nie przyjąć nawet najmniejsze grzechy. W tym celu musi dążyć do stworzenia czystego i przyzwoitego środowiska, w którym nie zgrzeszy, a zatem unikać każdej okoliczności, która może zbliżyć go do grzechu. Takie zachowanie powstanie tylko wtedy, gdy człowiek głęboko poczuje w swoim sumieniu, że każdy grzech jest krokiem zbliżającym go do piekła. Jeśli nie ma obrzydzenia w sercu wobec grzechów, można zatem wywnioskować, iż serce takiego człowieka jest martwe. Owszem, serce, które nie reaguje na grzechy i nie czuje dyskomfortu, gdy popełnia grzech, jest jak martwe ciało. Ale serce człowieka wierzącego na pewno zareaguje na grzechy. I jego pierwszą reakcją będzie szczera pokuta.
Pokuta nie tylko przywraca zniszczoną naturę człowieka, ale eliminuje również siłę skłonności do zła. Zatem, człowiek, który spowiada się u Boga i pozbywa się grzechów, zamyka też drogę do nowej pokusy. Tak więc w sercu takiej osoby nie zostaje wirusa, który mógłby spowodować inne choroby. Poza tym, Allah Wszechmogący może całkowicie wyeliminować skłonności do zła u tych, którzy przystępują do sakramentu pokuty i pojednania z Bogiem.
Grzech jest jak wir, który powoduje uzależnienie u człowieka. Dlatego człowiekowi nie jest tak łatwo walczyć z pokusami. Każda osoba, która jest przywiązana do grzechu, z biegiem czasu może ulec złudzeniu i wybrać fałszywe dobro. A w konsekwencji tego może stracić swoją wiarę, jeśli nie wykaże dobrej woli i poważnej determinacji. Taka droga prowadzi do katastrofy. Po ciężkim grzechu może być dość trudno odzyskać Łaskę Bożą i odbudować swoją wiarę. Nie zmycie piętna grzechu śmiertelnego dla każdej duszy jest drogą do piekła. Dlatego trzeba nie tylko dbać o regularną i dobrą spowiedź i kontakt z Bogiem, ale doskonalić się duchowo oraz wystrzegać się złych uczynków.