Ramazan ve Dialog(Ramadan i Dialog)

Różnice są przeznaczeniem przyciągniętym przez Boga w imię ludzkości. Nie można utworzyć jednego typu osoby, eliminując te różnice w tworzeniu. Tak więc zamiast marnować czas i energię, powinniśmy starać się współpracować, aby zmniejszyć różnice, które istniały od pierwszego dnia świata.

Globalizacja jest największym faktem dzisiejszego świata. Rozwój komunikacji i transportu jest czynnikiem przyspieszającym proces stania się wioską. Musimy znać realia świata, w którym żyjemy. W XXI wieku nie możemy żyć w świecie takim jak w drugim wieku. Oznacza to, że nie powinniśmy izolować się od świata własnymi rękami. Tak więc jesteśmy zobowiązani żyć razem z innymi ludźmi. Aby uczynić świat znośnym, jako muzułmanie mamy wiele do tego świata dzięki naszym wartościom religijnym, narodowym i kulturowym.

Dzisiaj muzułmanie są na rozdrożu. Na tym skrzyżowaniu muzułmanin powinien być „znanym innym”, a nie „nieznanym innym”. Dialog to kolejna nazwa chodzenia w kierunku bycia „znanym innym”. W tym procesie sumienie i zdrowy rozsądek ludzi Zachodu powinny być kierowane do uśmiechniętej twarzy islamu, należy wyjaśnić prawidłową interpretację źródeł islamskich i faktów historycznych od Proroka. W tym kontekście nadchodzący miesiąc Ramadanu powinien być również okazją. Musimy zaprosić naszych sąsiadów, przyjaciół biznesowych lub szkolnych na nasze kolacje iftar. W ten sposób powinniśmy stworzyć możliwości lepszego ich poznania i przedstawienia się. Oczekuje się, że wysiłki te przyczynią się do pokoju i spójności społecznej.